Pijpenla
11-9-2020

Een pijpenla is een lang en smal vertrek. Ik heb al meerdere keren de vraag gekregen om tips te bieden voor het inrichten van de "pijpenla kinderkamer". Vandaag ga ik hiermee aan de slag. Ik geef wat algemene tips. Een aantal punten zijn belangrijk in een "pijpenla kinderkamer".

- Zorg voor voldoende licht, op meerdere en ook onverwachte plekken.

- Zorg voor balans. Aan de ene kant het bed? Aan de andere kant hang je eventueel een hangkastje aan de muur etc. Zet niet alles langs 1 kant.

- Breek de lengte van de ruimte, zodat de pijpenla optisch breder lijkt. Bijvoorbeeld door het DIY bed (verderop in dit blog) met lage kast eraan vast. Een klimrek tegen de muur omhoog (foto verderop) zou ook een ideetje zijn. Ook dmv kleur breek je de lengte. Schilder niet beide lange wanden in dezelfde kleur, zo benadruk je juist de "tunnel".

Heb je wel hoogte? Dan kan je ook de hoogte in denken met bijvoorbeeld een hoogslaper en ruimte eronder.

Ik ben online gaan zoeken naar voorbeelden van een pijpenla kinderkamer om je te laten zien wat je eventueel met de smalle ruimte kan doen. Ik heb niet veel foto's gevonden waar je een hele kamer kan zien. Wel heb ik veel inspiratie foto's gevonden die je als voorbeeld kan gebruiken. Zie op deze manier hoe jij de muren van een lange smalle kinderkamer kan inrichten.

 

Pijpenla kinderkamer

Dat de kindermeubels langs de wand komen te staan daar ontkom je niet aan. De vraag is, waar zet je het bed, waar de kast en waar maak je de speelhoek of het bureau? Een bureau vlakbij het raam zou super zijn. Werken of knutselen bij daglicht is het meest fijn. 

Een grote (massieve) kast zou ik bij binnenkomst plaatsen. Zo ontneem je zo weinig mogelijk natuurlijk licht in de kinderkamer. Meestal zit het raam aan het einde van de pijpenla kamer. Mocht het mogelijk zijn om te kiezen voor (deels) een open kast zou ik dat aanraden.

Wie mij kent weet dat ik erg van behang hou en ook van kleur in de kinderkamer. Een tip voor een pijpenla kinderkamer is; behang 1 wand en verf bijvoorbeeld de wand die er haaks op staat. Je kan ook nog spelen met een toffe lambrisering van hout of verf aan 1 kant van de kinderkamer.

Vind jij het spannend om kleur of behang te gebruiken? Je kan kiezen voor het kleinste stukje muur, aan het einde van de Pijpenla kamer. Door die het meeste accent te geven lijkt het alsof die muur dichterbij komt.

Heb je een hoge ruimte? Dan is een hoogslaper ook tof! Het breekt ook de ruimte! Zorg wel voor luchtigheid, bijvoorbeeld een open speelruimte eronder. En kies niet voor een dichte aftimmering maar bijvoorbeeld een omheining van het bed met kleine latjes.

Pijpenla

Voorbeelden van hoe je muren in een Pijpenla zou kunnen decoreren. De meubels staan meestal langs de wand.

Foto links via Pimpelmees, foto rechts @Saraalfredason

 

Hierboven (foto links) zie je het behang van Pimpelmees. Dit zou de ene kant van de smalle kinderkamer kunnen zijn en dan zet je aan de andere kant een wieg of bed. Aan de overkant van de behangmuur laat je de muur wit of schilder je het in een kleur. Je breekt de smalle ruimte met vlaggetjes en bijvoorbeeld een rond vloerkleedje. 

Hierboven (foto rechts). Boven het bed kan je een klamboe hangen. Dit breekt de ruimte. Boven het bedje kan je een wandplank ophangen. Bij een smalle, lange ruimte zijn wandkastjes en/of wandplanken vaak een uitkomst.

 

Pijpenla

Voorbeeld (Foto en styling Marlies Huisman) lambrisering schilderen aan de ene kant en op de andere kant behang | Foto rechts (gevonden via Pinterest) toont een bed bij het raam en een nachtkastje ervoor, kan ook prima.

 

Smalle kinderkamer

Foto's en styling @Houseofox

De foto's hierboven kunnen je inspireren voor het maken van een lang en smal bureau (liefst zo dicht mogelijk bij het raam). De gedeeltelijk open kast vond ik ook een goed idee. Door de bovenkant open te laten is het een luchtige kast. Direct daarnaast kan je een smal kinderbankje neerzetten. Eventueel (mocht er ruimte zijn) met een tafeltje. Je zet dan aan de overkant het bed (langs de muur).

Pijpenla inrichten

Foto links Pinterest (bron?) | Foto rechts MarissaMooiman (Pinterest)

Wederom 2 muur ideeën voor de smalle babykamer of de smalle kinderkamer. Hang kleding (deels) aan een rekje in plaats van een grote massieve kast.

Denk om voldoende verlichting! Bij de foto hierboven links zou je extra wandverlichting kunnen plaatsen, of spotjes in het plafond.

Smalle lange kinderkamer

Op de VTwonen site zag ik dit DIY kinderbed met lage kast. Je zou het bed eventueel iets smaller kunnen maken. Het biedt een stukje kledingkast (of boeken- of speelgoedkast) en breekt de lange smalle kamer. Je houdt de kast vrij laag zodat er voldoende natuurlijk licht de kinderkamer in komt.

 

Pijpenla

Voorbeeld bureau voor het raam (foto Pinterest) | Foto rechts (Pinterest) een klimrek tegen de muur met wat speelkussens eronder, ook een goed idee!

 

Pijpenla babykamer

 

Tot slot vond ik deze pijpenla babykamer op Pinterest.

Een mooi voorbeeld van het ledikant aan de ene kant en een kledingrekje en lijstjes aan de muur aan de andere kant van de smalle babykamer.

De vlaggetjes bovenin zijn ook een goed idee!

 

Ik hoop je met al deze foto's geïnspireerd te hebben voor het inrichten van de lange smalle kinderkamer.

 

+ + +