Hoogslaper bouwen
8-12-2019

Gastblog door Jenny - Je kent het wel, zo’n slaapkamertje waar eigenlijk net geen eenpersoonsbed in past. Doet nog prima dienst als babykamer, maar daarna wordt het toch eigenlijk wel te klein voor je mini-me. Ook ons huis heeft zo’n kamertje. Jongste zoon Hidde is de pechvogel. Zijn kamer is maar 2 x 2,50 m. We hadden al van alles geprobeerd, maar ik was er niet echt tevreden mee en hij speelde er nooit, omdat er gewoon geen ruimte voor was. Tuurlijk hadden we ook onze zolder kunnen verbouwen en daar een slaapkamer van kunnen maken, maar eerst staat de verbouwing van de benedenverdieping nog op de planning waar ons geld in gaat zitten. Dus ik moest wat anders bedenken, wat niet teveel geld zou kosten. Gastblog door Huisgeluk.

 

Hoogslaper bouwen

Op Pinterest zag ik regelmatig een plaatje voorbij komen van een op maat gemaakt bed met kastruimte eronder in een kleine slaapkamer. Je kent het plaatje vast wel, want volgens mij heeft iedereen deze wel een keer gepind. Dit zou perfect zijn voor Hiddes kamer. Het leek mij het makkelijkst om als basis de Ivar kasten van Ikea te gebruiken, omdat ik nou ook weer niet zo’n klusheld ben. Wat balken, latten en grenen timmerpanelen erbij en de klus kon beginnen. Ik had natuurlijk al flink wat onderzoek gedaan op internet naar werkbeschrijvingen, maar nergens kon ik iets vinden waarbij ook rekening werd gehouden met een radiator en raam. Dus ik maakte een tekeningetje en ging samen met mijn man aan de slag. Het kostte wat bloed, zweet en tranen, maar het resultaat is prachtig geworden! Hidde slaapt prinsheerlijk in zijn nieuwe bed en heeft ook nog genoeg ruimte om te spelen en z’n spulletjes op te bergen. Stiekem zijn we allemaal een beetje jaloers op Hidde. Wie had dat gedacht; van klein rommelig kamertje naar het mooiste kamertje van het huis! Omdat ik op Instagram zoveel vragen over kreeg hoe ik het bed had gemaakt, heb ik er een werkbeschrijving van gemaakt.

 

Hoogslaper bouwen

 

Benodigdheden Hoogslaper Bouwen

• 2 Ivar kasten 80x50x83 cm

• grenen timmerpanelen (laat deze op maat zagen bij de bouwmarkt of houthandel):

- 33 x 200 cm

- 20 x 83 cm (2x)

- 20 x 101 cm (2x)

 

• panlatten voor de lattenbodem:

- 22 x 50 mm (19 latjes van 101 cm)

 

• vuren balken:

Frame vloer:

- 50 x 32 mm (2 balkjes onder de Ivar kastjes van 200 cm)

- 50 x 32 mm (3 balkjes erachter van 53 cm)

Frame op de kastjes: - 55 x 50 mm (1 balk op de Ivar kastjes van 200 cm)  

- 32 x 50 mm (2 balkjes om timmerpanelen aan de zijkanten aan vast te kunnen schroeven van 20 cm)

- 50 x 45 mm (2 balken van 200 cm)

- 50 x 45 mm (3 balken van 95,5)

 

• Rigostep Skylt Original Ultramatte PU-lak

• Decoupeerzaag

• Cirkelzaag of handzaag

• Boormachine

• Slagpluggen

• Schroeven

 

Stappenplan Hoogslaper bouwen

1. Monteer de Ivar kasten (deurtjes nog niet bevestigen).

2. Maak een frame op de vloer van muur tot muur waar de Ivar kasten op komen te staan. Deze bestaat uit 2 balken van 200 cm en 3 kleine balkjes van 53 cm. Zaag deze met de handzaag of cirkelzaag op de juiste lengte. Meet de plaats van de balkjes uit mbv de Ivar kasten. De kleine balkjes schroef je aan de achterste lange balk vast voordat je de kasten erop zet. Zet vervolgens de kasten op de goede plek en schroef ze van binnenuit vast aan de balken.

3. Bovenop de kastjes heb ik een extra balk geschroefd (ook weer van binnenuit vast geschroefd) om extra hoogte te creëren ivm de radiator en het raam erachter. Pas dus de maten aan afhankelijk van jouw situatie. Bovenop deze extra balk, maak je een frame van vuren balken. Deze maak je met slagpluggen aan de muur vast en de voorste balk, schroef je aan de balk eronder vast. Schroef in het midden een extra steunbalk. Zorg ervoor dat het frame aansluit op het binnenwerk van de kast. Dus reken de deurtjes niet mee. Er komt straks namelijk nog een plank als uitvalbescherming, die netjes lijnt aan de deurtjes.

4. Zaag 19 panlatten op maat. Ik heb gekozen voor een iets breder bed, zodat je wat ruimte over houdt bij de vensterbank. Handig ook om het bed op te maken. Van deze latten maak je een lattenbodem. Leg ze met dezelfde afstand (breedte van een latje) ertussen op het frame en bevestig stevig band met een tekker op de latten. Je kan de lattenbodem dan ook een keer van het bed halen, om onder het bed stof te zuigen. Op het stukje waar geen matras ligt, heb ik een matrasonderlegger neergelegd, zodat er niks tussen kan vallen.

5. Met de grenen timmerpanelen maak je een hoofd- en voeteneinde en uitvalbescherming aan de zijkant. Teken op de gewenste plek van de grootste plank een ‘hapje’ eruit, die je vervolgens met een decoupeerzaag eruit zaagt. Met een schuurmachine krijg je hem mooi vlak. Schroef de plank op de balken die op de kastjes liggen. Nu kun je het hoofd- en voeteneinde op de muur schroeven. Laat de bovenkant lijnen aan de grote plank aan de zijkant. De ‘gaten’ naast de kastjes vul je op met grenen timmerpanelen die je op het frame vast schroeft. Als je iets meer ruimte hebt dan ik, dan zou je aan één kant ook een deurtje kunnen maken voor een geheime hut. Of maak een trapje aan één kant.

6. Monteer de deurtjes op de kastjes. Je ziet nu dat deze mooi één geheel vormen met de grenen timmerpanelen.

7. Schuur het geheel licht op en zet alles in de matte blanke lak. Ik gebruikte Rigostep Skylt, een ultramatte PU-lak. Het kost even wat tijd (want je moet 3 lagen gebruiken) maar het zorgt er wel voor dat het hout niet vergeelt. Zeker de moeite waard dus.

8. Vanwege de beperkte ruimte, was er geen plek voor een trapje. Daarom heb ik een krukje van Ikea gebruikt. Multifunctioneel, want hij doet ook dienst als zitplek aan het bureautje.

 

Hoogslaper bouwen

Bouwtekening hoogslaper de maten

Bouwtekening hoogslaper

Bouwtekening hoogslaper

 

Hieronder detail foto's van het bouwen van een hoogslaper

hoogslaper bouwen

 

hoogslaper bouwen

 

 

Zo ziet de bovenkant rechts eruit

Zelf hoogslaper maken

De instap van de hoogslaper zie je hieronder

hoogslaper bouwen

Heel veel succes met het maken! En mocht je het resultaat op Instagram delen, dan vind ik het superleuk als je me hierin tagt.

Liefs, Jenny

Interieurontwerper en eigenaar van Huisgeluk

 

+ + + 

Binnenkort tonen we meer foto's van deze kinderkamer bij onze binnenkijkers

Zelfmaken        Jongenskamer        Kinderbed