Houten hoepel
21-4-2017

Gastblog door Roos Eldering - Houten hoepel, of de houten hoelahoep. Iedereen kent ze wel en heeft er wellicht vroeger ook mee gespeeld. Maar wist je ook dat houten hoepels super leuk zijn om kinderkamers mee te stylen? Lees snel verder voor inspirerende ideeën en leuke DIY’S.

 

Stylen met houten hoepels

Hoepels van hout of bamboe zijn het mooiste om te gebruiken. Ze passen overal bij en geven een natuurlijke sfeer aan een kinderkamer. Een leuke manier van stylen is om de hoepel als lijst te gebruiken. Op deze foto heb ik de hoepel gebruikt als omlijsting van een wandhanger. Hierdoor ontstaat een speels effect, en krijgt de wandhanger de aandacht die het verdient! Deze manier van stylen kan je bijvoorbeeld ook toepassen bij een mooie poster, dierbare kinderfoto’s of andere kinderkamer wanddecoraties.

Houten hoepel

Informatie houten hoepels | Hoepel via ByWoed | Wandhanger door "ByMenne"

 

Hoepels hebben van zichzelf al een mooie vorm. Door er twee op verschillende hoogtes tegen een wand te zetten ontstaat er een mooie sfeer. Het is een makkelijke manier van stylen met een groots effect. Door de hoepels op deze manier te gebruiken ontstaat er een rustig kijkpunt en brengt de compositie van alle items tot één geheel.

Stylen met houten hoepel

Stoeltje, hoepels, dromedaris via ByWoed. Kleed Kwantum, blokken en koffer privébezit

 

DIY met een houten hoepel

Voor mijn dochtertje haar slaapkamer heb ik een linnen hemeltje gemaakt van een hoepel. Een hemeltje geeft een kinderkamer een warme sfeer en brengt geborgenheid voor je kindje. Zoek je een leuke toevoeging voor je kinderkamer en ben je een beetje handig met de naaimachine, zaag en boormachine? Dan is deze DIY zeker geschikt voor jou! Vind onder de foto de werkwijze.

Maak van hoepel een hemeltje

Zelf hemeltje van houten hoepel maken:

Wat heb je nodig?

* Hoepel * Stof * Naaimachine * Spelden * Zaag * schuurpapier * Lint * Boormachine * 2 kleine ijzeren verbindingsstukken. * 2 kleine moertjes en boutjes * ophanghaakje

Hoe ga je aan de slag?

De stof: Ik heb 2 grote lappen linnenstof ( 150cm breed x 200cm lang ) gekocht bij de kwantum. Ik heb erop gelet dat de stof niet te zwaar is zodat het hemeltje makkelijk op te hangen is. Deze 2 lappen heb in de breedte aan elkaar genaaid. Aan de zijkanten en onderkant heb ik een zoom gemaakt om de stof netjes af te werken. Hierna heb ik aan de bovenkant van de stof een tunnel gemaakt van 5cm hoog. Hier doorheen gaat straks de hoepel. De stof voor het hemeltje is nu klaar.

stof voor hemeltje bij de kwantum

Linnen stof via de Kwantum

De hoepel: Zaag de houten hoepel aan 1 kant door. Schuur beide uiteindes van de hoepel licht op. Om de stof makkelijk om de hoepel heen te kunnen schuiven heb ik een plastic boterhamzakje om een uiteindes gedaan. Schuif vervolgens de stof helemaal om de hoepel heen en verwijder het zakje.

 

Om de twee uiteindes van de hoepel weer aan elkaar te bevestigen gebruik je de ijzeren verbindingsstukjes (zie foto hieronder). Leg een verbindingsplaatje aan de bovenkant van de hoepel en houdt de uiteindes goed tegen elkaar aan. Teken 2 gaatjes af, op elke uiteinde 1, en boor met een klein boortje de gaatjes door.

verbindingsplaatje voor hemeltje

 

Verbind de uiteindes van de hoepel door op de boven en onderkant van de uiteindes een plaatje te leggen op de voorgeboorde gaatjes. Maak de plaatjes aan elkaar vast met de moertjes en boutjes. De uiteindes zitten nu weer aan elkaar vast. Schuif vervolgens voorzichtig de stof over de plaatjes heen zodat deze verborgen zit aan de achterkant van het hemeltje en onder de stof. Je hemeltje is nu klaar!

 

Ophangen: Het hemeltje kan op verschillende manieren worden opgehangen. Je kan kiezen om linten of touw aan de bovenkant van de stof vast te naaien. Knoop vervolgens de linten of het touw samen en hang deze aan een haak aan het plafond. Ikzelf heb ervoor gekozen om het hemeltje aan de wand te hangen. Wij hebben thuis een gipsen plafond en ik vond het geen fijn idee om het hemeltje aan het plafond te hangen. Ik heb een touwtje aan de voorkant van het hemeltje vastgeknoopt, Dit touw heb ik aan een haak bevestigd aan de wand achter Lotte haar bed. Ook heb ik de hoepel d.m.v een klemmetje aan de achterwand vastgeschroefd. Zo hangt het hemeltje stevig en veilig.

Hemeltje zelfmaken hoepel

Houten hoepel | Linnen stof  | Sterrenslinger | Vogelsticker KEK

Afstylen: Het hemeltje is nu klaar. Je kan er nog voor kiezen het hemeltje af te stylen met bijzondere accessoires. Je kan bijvoorbeeld een slinger met lampjes bevestigen, een mooie mobiel erin hangen, of zoals ik heb gedaan, een sterrenslinger aan de voorkant hangen.

Hieronder nog een andere leuk inspirerend idee om een houten hoepel te stylen! Lieve groetjes Roos.

Ikea Hack houten hoepel mobile

Ikea hack "Een mobile van een houten hoepel"

+ + +

Liever iets anders aan de muur? DIY Bloemenletter maken

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen "tipi zelf maken"

 

Zelfmaken