Bedhuis maken
2-7-2020

Bedhuis maken voor de kinderkamer

Gastblog door Lindi -  Een bedhuis in de kinderkamer staat niet alleen superleuk, maar is ook nog eens gemakkelijk te maken. Met wat hout, schroeven en met de juiste afmetingen heb je in mum van tijd een mooi peuter bed voor de kinderkamer. En een groot voordeel is dat het ook nog eens heel veel geld scheelt. Lindi schrijft regelmatig op haar DIY, planten en interieur blog: Linspiration.nl en maakte twee bedhuisjes voor haar zoontjes. Hieronder vind je de "diy bedhuisje" beschrijving zodat je ook zelf aan de slag kunt gaan!

 

Wat heb je nodig:

Je kunt alles gewoon bij de bouwmarkt halen en voor ongeveer vijftig euro heb je alle materialen bij elkaar. Een extra tip: haal je spullen wanneer het hout bijvoorbeeld in de aanbieding is, dit kan zo een aantal tientjes schelen.

Bedhuis maken

Beddengoed bedhuisje via Studio Ditte

Hout

2x 43,8 cm, 2x 48,3 cm en 48,3 cm houten latten

4x houten latten van 100 cm

5x houten latten van 160 cm

Wij gebruikten geschaafde vuren houten latten van 44mm dik.

 

Bouwtekening bedhuisje

 

Overige materialen

Hoek haakjes, om het bedje te verstevigen

Kleine schroefjes 2,5cm

Lange schroeven van 7cm, stuk of 15

Zaag + schuurpapier (alleen als je het hout niet op maat laat zagen in de bouwmarkt)

Boormachine met hout boortjes

 

Het bedhuisje in elkaar zetten

Nu komt het leukste gedeelte, namelijk het bedhuis in elkaar zetten! Wij baseerde ons bedhuisje op het formaat van 70x160cm zodat het bedje een tijdje mee zou kunnen gaan. Als het kan laat dan het hout in de bouwmarkt op maat te laten zagen, dat scheelt veel werk. Kan dit niet gebruik dan een cirkelzaag of zaag de houten latten met de hand.

Zaag 4 houten latten van 100cm, dit is voor de 4 palen die omhoog staan. Vervolgens zaag je 5 houten latten van 160cm, dit worden de latten aan de lange zijde en aan de bovenkant in het bedhuisje.

Leg een lat van 160cm op de grond. Zet aan beide uiteindes een paal van 100cm ertegenaan. Boor telkens 2 gaten voor in het hout in de 2 buitenzijdes, zodat straks de lange schroeven langs elkaar heen kunnen gaan. Wij tekenden af op 1,5 cm en 3 cm hoogte, zo konden de lange schroeven precies langs elkaar heen het hout in. Herhaal dit twee keer, zodat je nu twee zijkanten van het bedhuisje rechtop hebt staan. Zet nu de twee korte latten van 62 cm ertussen en je hebt het frame zonder dak klaar staan.

 

Bedhuis maken

 

Het dakje maken

De binnenkant van het dak kan je uitrekenen. In de afbeelding hierboven zie je een stippellijn die van stip tot stip 48,3cm lang is. De andere binnenkant van het dak is dezelfde lengte minus de dikte van de lat, en tekenden we af op 43,8cm. Je kan vanaf de platte kant van een lat aftekenen; op 48,3cm teken je dan een hoek af van 45 graden, waarbij de buitenkant van het dak langer is. Op deze lijn zaag je nu de lat schuin af. Voor de korte kant van het dak teken je af op 43,8cm.

bedhuis maken

Zet daarna deze gezaagde kant op een paal en teken recht af, dit hoekje moet je nu nog afzagen zodat het dak niet uitsteekt. Doe dit voor alle dak delen.

Pak nu de laatste houten lat van 160cm en zet de schuine zijkanten vast aan de uiteindes van de houten lat. Nu heb je je dak compleet. Voor het vastzetten van het dak op het frame gebruikten we hoekhaakjes, die we in het hout draaide. Bij het dak zijn de hoeken groter en hebben we de hoekhaakjes verbogen om te passen.

 

De lattenbodem vastzetten

Wij kozen ervoor om de lattenbodem op het houten frame te bevestigen, hij zit nu op enkele punten vast, waardoor de lattenbodem niet verschuift. We vonden dit een mooie oplossing, hierdoor heb je niet veel hout aan de zijkant van het bedje over, maar alleen aan de uiteindes.

Lattenbodem bedhuisje

Wij zijn nog steeds erg blij met de bedhuisjes. De eerste maakten we twee jaar geleden en ook die staat er nog stevig bij, inmiddels heeft de jongste ook een eigen bedhuis en slapen ze samen met hun huisjes op een kamer, dat ziet er toch super gezellig uit?

Volg Lindi ook op Instagram, linspirationnl, voor meer interieurinspiratie.

 

+ + +

 

Wil jij ook zelf een kinderbed maken? En ben je op zoek naar meer inspiratie? Misschien vind jij dit blog ook leuk:

"Zelf bed maken"

Zelfmaken