Tips voor een duurzame kinderkamer
8-4-2019

Gastblog door Mirjam Hart - Mijn naam is Mirjam Hart. Ik ben moeder van 3 kinderen (een tiener, een kleuter en een dreumes) en na een aantal keer verhuisd te zijn weet ik inmiddels behoorlijk wat van kinderkamers inrichten. Die inrichting en styling doe ik niet zomaar. Mijn aanpak is zo milieubewust mogelijk, omdat wij er thuis een duurzame lifestyle op na willen houden. In dit gastblog voor de Kinderkamerstylist geef ik graag tips voor het inrichten van een duurzame kinderkamer.

 

Biologische verf

Tip duurzame kinderkamer: Biologische verf gebruiken.

 

Een duurzame kinderkamer:

De basis: Ga je verhuizen en mag je dus helemaal vanaf de basis een kinderkamer inrichten? Dan is het leuk om zo bewust mogelijk te werk te gaan. Dat kan op de volgende manieren:

De vloer: Na lang wikken en wegen tussen kurk en hout kozen wij voor de eerste verdieping toch voor een houten vloer. Ik vind de uitstraling prachtig en het is ook nog eens sterk en dus duurzaam. Kurk en linoleum zijn ook goede, milieubewuste opties.

De muren: Ook voor de muren kun je verschillende duurzame keuzes maken. Kies je voor behang, dan zou je kunnen denken aan behang met een FSC-keurmerk. Maar behang dat op maat gemaakt wordt, zodat je geen behangresten overhoudt valt wat mij betreft ook onder de categorie duurzaam. Er zijn behangmerken die hun prints maken met behulp van inkt op waterbasis en er komen steeds meer behangsoorten op de markt die geen PVC of chemische stoffen bevatten. Ga je liever schilderen? Kies dan het liefst voor een verf op waterbasis. Dit is niet alleen minder milieubelastend, maar het is ook nog eens sneller droog en het heeft niet zo’n doordringende geur. Steeds meer verfmerken gaan over op een eco variant. Deze verfsoorten worden duurzamer geproduceerd en bevatten meer plantaardige stoffen en zijn dus beter voor het milieu.

Isolatie: Een goed geïsoleerde kamer scheelt heel wat energie! Het is fijn als een babykamer isolatieglas heeft, zodat je kindje niet op de tocht ligt. Een goede ondervloer en geïsoleerde muren besparen niet alleen energie, maar zorgen er ook voor dat de kamer minder gehorig is. Win-win dus!

Duurzame kinderkamer tips

Tip duurzame kinderkamer: Geef "oude meubelen" een tweede leven zoals Mirjam met hun tv kast deed. Dit is nu de kledingkast van dochter Filou geworden.

 

Duurzame kinderkamer inrichten

Tip duurzame kledingkamer: Lees de slimme opbergtips in de tekst hieronder.

De kinderkamer duurzaam inrichten

Dan begint het leukste klusje: De kinderkamer inrichten! Maar hoe doe je dat duurzaam? Wat wij als eerste deden bij het inrichten van de kinderkamer is nagaan welke meubels we nodig hadden en of wij die meubels misschien al in huis hadden. Zo kreeg onze kleuter onze oude kledingkast, omdat wij op onze slaapkamer een inloopkast gingen maken. Op de babykamer kreeg onze oude tv-kast -met wat aanpassingen- een nieuwe plek en wordt hij nu gebruikt als garderobekast voor onze kleine meid. De slimme opbergtips voor haar kastje vind je - hier -. Heb je niet alles in huis? Ga dan eens kijken of je spullen tweedehands kunt vinden. Misschien hebben vrienden of familie bijvoorbeeld nog een oude commode staan die je kunt opknappen. En anders slaag ik zelf altijd heel goed op Marktplaats (handige tips voor shoppen op Marktplaats deel ik - hier -) of bij de kringloopwinkel. Zelf zoek ik wel altijd naar stevige houten meubels. Die gaan over het algemeen lang mee en je kunt ze makkelijk opknappen met een likje verf en wat leuke accessoires zoals nieuwe kastknoppen of mooie greepjes. Door tweedehands te kopen, zorg je ervoor dat er minder nieuwe producten geproduceerd hoeven te worden en het is ook nog eens lekker low-budget! Als ik nieuwe meubels en accessoires koop, doe ik dat het liefst bij ondernemers die milieubewust produceren. Ik vind het leuk om te shoppen bij kleine ondernemers (denk eens aan Etsy of Instagram), die ook nog eens aan het milieu denken. Producten van bamboe, GOTS gecertificeerd katoen en gerecyclede materialen hebben hier voorrang op de namaak spullen van grote prijsknallers. 

 

Duurzame kinderkamer

Tip duurzame kinderkamer bedenk van te voren of je iets écht graag wilt hebben!

Nog een low-budget tip waarmee je een kinderkamer extra duurzaam maakt: Bedenk voor je iets aanschaft of je het écht graag wil hebben. Wat heeft het voor functie? Vind je het echt mooi of is het een modegril of een opwelling? Ga je het langer dan een jaar gebruiken/neerzetten? En past het ook ergens anders in het huis nog als je het niet meer nodig hebt in de kinderkamer? Door op die manier te winkelen heb ik mezelf al voor behoorlijk wat miskopen behoedt! Heel veel plezier van het inrichten van je duurzame kinderkamer. En vind je het leuk om meer inspiratie te krijgen over duurzaam wonen en leven? Houd dan mijn blog Een goed verhaal  in de gaten. Liefs, Mirjam

+ + +

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Binnenkijker "Duurzame kinderkamer"

© Kinderkamerstylist 2010-2022 | Advies | Kleuren | Stappenplan | Wie is | In de media | Webshops info | Brands info | Voorwaarden | Contact