Tafels oefenen groep 5
5-11-2019

Tafels oefenen groep 5, hoe doe je dat op een leuke manier? In principe is het gewoon een "stamp" dingetje, weet ik ook nog wel van vroeger. Alleen, op dit moment, heeft onze dochter een beetje een negatief zelfbeeld wat betreft rekenen en ik wilde hier toch voorzichtig mee zijn. Ik had van te voren bedacht dat we misschien de tafels als een spelletje konden leren, of misschien leuke oefen bladen op het internet uitprinten. Totdat zij zelf met het idee kwam om de tafel van 4 te gaan schilderen! Ik had nog grote vellen wit papier liggen en ook een kast vol verf en kwasten. Super idee.

 

Tafels oefenen groep 5

Ik vroeg aan mijn dochter hoe ze het bedacht had. Wil je de tafel van 4, de rijtjes mooi op papier schilderen? Vroeg ik. Nee, er moest een eenhoorn in het midden komen en de tien sommen moesten ieder in een muffin eromheen. We begonnen nog wat stroef, ik schreef af en toe een som in een muffin en wilde dan van haar graag het antwoord. Dat ging niet iedere keer even gemakkelijk maar naar mate we langer aan het schilderen waren ontspande ze en lukte dat steeds beter. Inmiddels hadden we ook youtube aangezet met "de tafel van 4". Tijdens het schilderen begon ze half mee te zingen. Ik vond wel dat het liedje in een te snel tempo gezongen werd maar ze leek het leuk te vinden en af en toe luisterden we ook een ander liedje via YouTube. Tussen het schilderen door herhaalde ik af en toe een som uit de tafel van 4. 

Lees graag onder de foto verder hoe wij dit aanpakten.

Tafels oefenen groep 5

Aanpak "tafels leren schilderen"

- Pak een groot vel papier A3, het schilderen duurt dan ook iets langer.

- Laat je kind beslissen welk figuur er in het midden komt en hoe hij/zij de 10 sommen er graag omheen zet.

- Mijn dochter wilde dat ik een eenhoorn schetste in het midden en 10 muffins eromheen. Via google afbeeldingen zochten we samen de plaatjes op om na te tekenen.

- Schets eerst met potlood de tekeningen (of laat het kind schetsen, kijk wat hij/zij zelf wil doen of samen) en sommen en ga daarna samen schilderen, zo ben je ook al meerdere keren met 1 som bezig (zie extra toelichting hieronder).

- Maak de sfeer extra ontspannen door een schaaltje lekkers erbij te zetten.

- Luister intussen naar de tafel die je wilt oefenen via youtube, maar zet het ook af en toe weer uit en luister ook een ander liedje om de sfeer gezellig te houden.

- Vraag af en toe tussen het schilderen door een som van de tafel.

- Ben je driekwart op weg dan kan je nog even samen dansen of springen en intussen de tafel sommen herhalen (tafels leren met beweging). Ook dit ontspant weer en zorgt ook voor beter onthouden.

 

Tafels oefenen op een leuke manier

 

Extra toelichting:

- Het schilderen van de tafels leek een hele goeie manier omdat het lang duurde (dus ook genoeg tijd voor het tafel van 4 liedje via YouTube). We schetsen namelijk eerst de tekeningen en sommen met potlood op papier, dat was dus al de 1ste keer oefenen. Daarna begon het schilderen. Een aantal keren hadden we de sommen al op de muffins geschreven maar we moesten soms opnieuw de som opschrijven omdat we "per ongeluk" een beetje over de som heen geschilderd hadden en we de som niet goed meer zagen. Of soms de uitkomst wel maar de som niet meer. Kortom, grappige manier om op verschillende manieren dus de som te herhalen.

- Uiteindelijk hadden we een prachtig schilderij af én kan mijn dochter in 1 ochtend de tafel van 4!

Zou het ook een manier voor jou zijn?

Het resultaat! Een mooi tafel schilderij voor op de kinderkamer

Tafel van 4

Tafel van 4

+ + +

Zin in andere DIY ideeën?

Blog "creatief met kinderen" (2021)

Kinderposter        Zelfmaken