Roze jongenskamer
16-9-2020

Deze week startte ik een poll op instagram naar aanleiding van een instagram post van Dusty_corners. Zij toonde - deze foto - van een roze vloerkleed in de jongenskamer en deelde een tekst daarbij "Roze niet voor jongens? Mijn zoon wordt heel blij van roze in zn kamer. Wie heeft het eigenlijk ooit bedacht? Mannelijkheid hangt niet af van een kleur" en het deed wat met me.

Ik startte een poll met de vraag "Roze in de jongenskamer, Ja of Nee". Dit was de uitslag: 54 % zei ja en 46% zei nee (374 volgers gaven antwoord). Nadat ik de uitslag deelde, o.a met de vraag "hoezo kan roze niet in de jongenskamer" kreeg ik onwijs veel reacties. Van negatieve, tot positieve. De combinatie "roze" en "jongenskamer" maakt blijkbaar veel los. Niet alleen van moeders die voelden dat ze hun "nee" moesten verklaren, ook van moeders die vertelden over de lievelingskleur van hun zoon, roze. Al met al lijkt het toch een "dingetje" te zijn.

 

Waarom dit blog:

Ik sta graag (af en toe) stil bij waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Ik vond het leuk om eens een balletje op te gooien en jou misschien iets bewuster stil te laten staan bij waarom je bepaalde kleurkeuzes maakt. Omdat je hier zelf voor kiest? Of omdat je automatisch kiest voor wat hoort (omdat het een patroon is geworden). Ooit was roze een kleur voor iedereen, totdat, waarschijnlijk door reclame campagnes, steeds vaker de kleur blauw aan jongens en de kleur roze aan meisjes gekoppeld werd. Dus íemand heeft dat ooit "bedacht". En daarna werd het "gewoon". Een patroon dus, een automatisme. Ik schrijf dit blog dus om je hier bewust van te worden. Waarom? Omdat ik het echt superleuk zou vinden als de kleur roze weer voor iedereen wordt!

Mijn inspiratie voor dit blog begon met de foto hier linksonder van Lotte, van Dusty_corners:

Roze jongenskamer

Jongenskamer met roze accenten Dusty_corners | Rechtsboven 3 ansichten Anna Katharina Jansen | Rechtsonder Roze bureau met bordeaux rode stoel (Ferm Living), hoe tof in een jongenskamer! Foto & Styling Blogaibagis (instagram)

 

Blauw zie je al steeds meer in de meidenkamer maar roze nog weinig in de jongenskamer. Door de post van Lotte (Dusty_corners) werd ik me hier bewust van. Hoe fijn zou het zijn dat iedereen de kinderkamer in kan richten met de kleuren die je zoon of dochter het mooiste vindt. Maar dan wel rekening houden met de prikkels. Want een volledig zwarte kamermuur of neon roze muur doet zoveel met je kind zijn/haar mood dat je het kind er wel mee mag helpen om er een "kloppende" kinderkamer van te maken.

Voorbeeld: mijn jongste dochter van 9 is nu in-to zwart. Zij kan alleen niet inschatten wat een hele zwarte muur met de kamer doet. Ik heb een voorstel gemaakt van haar kamer waarin ik haar kast (diep grijs, lijkt zwart maar dan met een warmer gevoel) én een zwarte vogeltjes lamp heb toegevoegd. Zij blij, ik blij. Want hierdoor weet ik dat het nu een tijdlozer, warmere kamer is geworden. En mijn dochter is blij dat haar kamer zwarte accenten heeft gekregen en dat ik naar haar geluisterd heb. Samen kwamen we tot het plan van aanpak.

Voor een roze jongenskamer geldt hetzelfde. Wanneer je zoon een roze kinderkamer wil hoeft dat niet direct te betekenen dat de hele kinderkamer roze moet. Roze combineren met andere kleuren is een hele mooie optie. Probeer sámen tot een plan te komen. Jij helpt bepalen hoe je de kinderkamer tijdloos houdt en dus eventueel combineert met andere kleuren.

Jongenskamer roze

De foto hierboven vond ik op de instagram pagina van Bloggaibagis.com.

Het is een voorbeeld hoe een poederroze muur prachtig staat in een jongenskamer bij het bruine streepjes behang van Ferm Living. Zie hoe op deze manier een roze kleur prachtig gecombineerd wordt met bruine, mint en zandkleuren.

Ps. misschien is de muur op de foto hierboven in het echt meer zandkleurig dan poederroze, maar het geeft een idee van hoe het er ongeveer uit zou kunnen zien.

Op de muur hangt een roze vis van Don Fisher.

 

Wat wil ik nu met dit blog?

- Je een beetje "losmaken" van het patroon dat roze niks voor jongens is. Dat is ooit door iemand bedacht. Maar zeg nu zelf, het is een prachtige kleur voor iedereen die dat een prachtige kleur vindt!

- Dat webshops checken wat er bij de beschrijving van producten staat. Vaak staat er bij een roze product, of een product met roze daarin; "Superleuk voor de meisjeskamer". Dit verhoogt de drempel om deze producten voor een jongen te kopen.

- Ik dwing je niet om roze een mooie kleur te vinden. Ieder zijn smaak. Persoonlijk heb ik niks met donker paars.

- De meeste roze knuffels hebben meisjesachtige ogen, of jurkjes/rokjes aan. Meer roze knuffels met een stoerder uiterlijk graag :-)

- Ik pleit voor meer roze in de jongenskamer :-) Ik hoop dat er meer roze producten (of producten mét roze) online gaan komen die ook veel jongens aanspreekt! Dat producenten van beddengoed bijvoorbeeld roestkleuren of okergele kleuren gaan combineren met roze, denk aan een overtrek. De kleur roze wordt normaler voor jongens als iedereen gewoon wat meer roze in de jongenskamer gaat gebruiken.

 

Roze jongenskamer accessoires

Roze accessoires in de jongenskamer van Dusty_corners

Kijk hoe mooi het roze vloerkleed en opbergbakje matcht met roestbruin, mint en hout in deze jongenskamer.

 

Bij Studio Ditte vind je geweldig behang met roze accenten, super voorbeeld van een product waarvan ik er meer zou willen zien!

Roze jongenskamer behang

Studio Ditte behang met roze accenten.

 

Roze accessoires jongenskamer

Foto links Huisje Merlin (insta). Hoe je een roze peuterbed combineert met okergeel, roestbruin en zandkleuren.

Ps. het peuterbed lijkt roze, is niet roze, maar zo kan je alvast zien hoe fris dat staat!

Rechts; Poster Anna Katharina Jansen (met roze accenten)

Oud roze nachtlampje Ditlev, Roze knuffel Maileg, Roestbruin grid overtrek Kwantum, Hoeslaken roze Studio Ditte.

 

Jongenskamer