Peuterbed
27-6-2019

Gastblog door Elina - Tijd voor een Peuterbed! Nu Fedde 2,5 jaar is, zijn we druk bezig met het inrichten van zijn nieuwe peuterkamer. En bij een nieuwe kamer hoort ook een nieuw bed. Hij slaapt nu nog heerlijk in zijn ledikant, past er nog makkelijk in én lijkt de geborgenheid nog erg fijn te vinden. Toch is het tijd om zijn zelfstandigheid te bevorderen met een groter bedje waar hij zelf in en uit kan klimmen. En dat is dan weer heel bevorderlijk voor onze rug, want een peuter in en uit een ledikant tillen is best zwaar!

Maar een nieuw peuterbed kiezen, dat doe je niet zomaar. Waar let je op bij de aanschaf van een nieuw bed voor je peuter? Ik neem je mee in onze zoektocht en geef je praktische tips.

Aanschaf peuterbed

Je kindje is rond de peuterleeftijd toe aan een nieuw bed. Het ledikant is te klein geworden, je kindje gaat proberen uit bed te klimmen of het is tijd om plek te maken voor een klein broertje of zusje. Vind je een eenpersoonsbed nog wat te groot, dan is een peuterbed (ook wel juniorbed genoemd) een mooie tussenoplossing. Een peuterbed heeft vaak nog wat hogere zijkanten, wat fijn is omdat je kindje gewend was aan de hoge zijwanden van het ledikant. Sommige peuterbedden hebben ook een los zijpaneel. Je kindje kan zo rustig wennen aan een groter bedje, zonder uit bed te vallen. De hogere zijkanten voelen ook nog wat meer geborgen, maar je kindje ervaart wel zelfstandigheid door zelf in en uit het bedje te kunnen klimmen. Het nadeel van een peuterbed is wel dat je kind er rond het 6e of 7e jaar weer uit is gegroeid. Een tijdelijke oplossing dus.

Een groot voordeel van een peuterbed is dus de veiligheid, het geborgen gevoel en het bevorderen van de zelfstandigheid. Dan is er nog een extra overweging die je kunt maken bij de keuze voor een bedje: duurzaamheid. Duurzaamheid in de vorm van productie en materiaal (duurzaam geproduceerd hout en niet-toxische verf of lak), maar ik ben ook enorm voorstander van duurzaamheid door tijdloosheid. Wat ik daar mee bedoel? Kies voor een bedje wat heel lang mee kan. Een mooi voorbeeld hiervan is een meegroeibed. Deze bedjes zijn uitschuifbaar en kunnen meegroeien met je kindje, bijvoorbeeld van ledikant tot peuterbed of van peuterbed tot éénpersoonsbed. Zo is bijvoorbeeld het Sebra Junior and Grow bed te gebruiken van peuterleeftijd tot 18+ jaar.

Omdat Fedde’s nieuwe bedje tegen een schuine wand komt te staan, hebben wij gekozen voor het Oeuf NYC Perch peuterbed. Dit bedje heeft 3 hogere wanden, waardoor het een geborgen gevoel geeft én Fedde niet uit het bedje kan vallen aan de kant van de schuine wand. Ook kan ik me voorstellen dat het voor hem prettiger voelt met ‘iets in de rug’ te slapen. Door het losse paneel kan Fedde wel zelf in en uit het bedje klimmen, maar valt hij er niet uit in zijn slaap. En is hij toe aan een éénpersoonsbed? Dan is het bedje nog te gebruiken als leuk bankje! Een meegroeibedbank ;)

 

Peuterbed

Peuterbed | 1. Peuterbed Oeuf NY toddler bed 2. Rotan peuterbed 3. Juniorbed / 4. Peuterbed 5. Sebra meegroeibed 6. Design peuterbed 7. Goedkoop peuterbed

+ + +

Neem je ook een kijkje bij onze "Meubel webshops"? Daar staan ook nog vele peuterbedden tussen

 

Kinderbed