Kijkdoos kinderkamer
23-7-2018

Gastblog door Elina - "Kijkdoos kinderkamer zelf maken".

Zelfgemaakte accessoires vind ik zó leuk in een kinderkamer. Ze maken een kamertje persoonlijk en je hebt een uniek item! Voor de kamer van Fedde liep ik al een tijdje met het idee een kijkdoosje te maken. Het doosje lag al klaar (ik bewaar graag de doosjes van mijn online Zara bestellingen), maar ik kon maar geen leuke afbeelding vinden om te gebruiken. Tot ik - deze download - voorbij zag komen van de Kinderkamerstylist in samenwerking met Pimpelmees. Pimpelmees maakt echt prachtige illustraties, en de pop-up plaat kon ik perfect gebruiken voor het kijkdoosje!

 

Kijkdoos kinderkamer

In deze DIY blog laat ik je zien hoe ik de kijkdoos stap voor stap heb gemaakt. En is je kind oud genoeg, ga er dan gezellig samen mee aan de slag. En is je kijkdoosje af? Geef het dan een mooi plekje op bijvoorbeeld een nachtkastje of hang het aan de muur.

kijkdoos maken

Stap 1

Download de gratis pop-up van Pimpelmees. Print de onderste helft (met de beer) en bovenste helft (achtergrond met wolkjes) apart van elkaar op A4. Je kunt een fotobewerkingsprogramma gebruiken om de twee helften van elkaar los te ‘snijden’ en ze zo apart te printen. TIP: Passen de kleurtjes van de print niet helemaal bij je kinderkamer? Print de afbeelding dan in zwart-wit. Je kunt er ook voor kiezen de kleurtjes van de onderste helft (met de beer) te behouden en alleen de achtergrond met wolkjes zwart-wit te printen.

Stap 2

Teken op de voorkant van het doosje een ‘raampje’. Ik heb een rand van 2,5 cm breed aangehouden vanaf de zijkanten.

 

Kijkdoos zelfmaken

Stap 3

Snijd het raampje uit met een mesje en ijzeren lineaal. Als het lukt kun je de zijkanten van het doosje even losmaken zodat je het plat kunt leggen, later plak je deze dan weer vast. Gebruik wel een snijmat of een stuk karton om er onder te leggen. Bewaar nog even het stuk karton wat je hebt uitgesneden.

Stap 4

Knip alle onderdelen van de print uit. Knip de achtergrond op de juiste maat van het doosje en plak deze vast in het doosje. Zorg dat je een randje onder elk figuurtje mee knipt, die heb je straks nodig om de onderdeeltjes vast te zetten in de kijkdoos.

Stap 5

Maak een opstaand randje van karton die je straks in de bodem vastmaakt, zodat de figuurtjes op dezelfde hoogte staan als je raampje. Een soort podium in een omgedraaide U vorm. Gebruik hiervoor het karton wat je over hebt van het uitsnijden van het raampje. Maak hem op maat van het doosje, dus meet de diepte op van de binnenkant goed op. Neem een halve centimeter speling zodat het kartonnetje zeker past. Het Zara doosje is 4cm diep en mijn raampje begint op 2,5 cm hoog, dus ik teken streepjes op 2, dan 3,5 en dan weer 2 cm. Op het laatste streepje knip of snij je het karton af. De middelste streepjes snij je een klein beetje in zodat je hier het karton kunt omvouwen.

Stap 6

Leg het kartonnetje plat neer en maak een compositie van je figuurtjes. Hoe dieper het doosje, hoe meer figuurtjes te kwijt kunt in je kijkdoosje. Als je tevreden bent over de compositie dan teken je lijntjes af waar je het karton gaat insnijden. Zet de figuurtjes vast in het karton door ze door de snijrandjes heen te halen en ze onder het kartonnetje vast te plakken. Vouw hiervoor het randje papier aan de onderkant van het kartonnetje om en plak vast.

DIY Kinderkamer kijkdoos

Stap 7 en 8

Plak de voorgrond vast aan de binnenkant van het raampje. Let goed op dat hij er aan de voorkant ook mooi uit ziet en niet te hoog of laag zit.

Kijkdoos zelf maken stap voor stap

Stap 9

Zet je kartonnetje (podium) met figuurtjes vast in het doosje dmv lijm of dubbelzijdig tape. Vouw het doosje dicht en plak alle randjes vast zodat hij goed dicht blijft zitten.

Stap 10

Klaar is Kees! Nu een mooi plekje zoeken in de kinderkamer :)

Idee kinderkamer zelfmaken

Kijkdoos idee jongenskamer

 

+ + +

Bekijk hier Fedde zijn "babykamer" (inmiddels zijn ze verhuisd)

Zelfmaken