De oorsprong en geschiedenis van behang
19-11-2023

Ik blog graag over behang inspiratie en behang shop tips en het leek me interessant eens op zoek te gaan naar de oorsprong en geschiedenis van behang in Nederland. Nu vond ik superveel informatie, maar wilde graag een beknopt verhaal hiervan maken. Niet alleen vanwege mijn liefde voor behang, ook mijn bezoekers zijn dol op het verfraaien van de kinderkamer met behang, weet ik! Vandaar, vandaag wat meer info over de oorsprong en geschiedenis van het behang.

De oorsprong van behang gaat terug naar het oude China, waar het gebruik van rijstpapier op muren werd uitgevonden. Eerst met als doel om muren te isoleren en later als decoratieve muurbekleding. Het waren de Chinezen die het geheim van het papier maken ontdekten, en zo ontstond het allereerste behang. In de 17e eeuw bereikte deze kunstvorm Europa en werd het al snel een geliefd element in de huizen van de welgestelden.

Geschiedenis van behang in Nederland

In de 18e eeuw maakte behang een koninklijke entree in Nederland. Rijke handelaren en adellijke families omarmden de prachtige patronen en kleuren die behang te bieden had. Geïmporteerd uit verre landen zoals China en Japan, sierden deze exotische ontwerpen de muren van majestueuze herenhuizen en kastelen. De eerste machinaal gedrukte muurschilderingen ontstonden aan het einde van de 18e eeuw in Frankrijk.

 

Geschiedenis van behang

Veloutébehang in de Menkemaborg in Uithuizen van groen velouté met patroon van ranken met blad- en lofwerk / Foto Otto Kalkhoven (Site Groninger museum)

Veloutébehang stamt uit de vroege 18e eeuw. Behang waarvan de structuur bestaat uit verpulverde stofvezels die op het papieroppervlak zijn gelijmd.

 

 

De Gouden Eeuw van behang in Nederland

De Gouden Eeuw in Nederland was niet alleen een bloeiperiode voor kunst en handel, maar ook voor behang. Ambachtslieden perfectioneerden de technieken van behangproductie, waardoor deze kunstvorm toegankelijker werd voor een breder publiek. Lokale ateliers floreren, waardoor unieke ontwerpen ontstonden die de Hollandse esthetiek weerspiegelden. In deze tijd werden bloemmotieven en Delfts Blauw vaak gebruikt in behangontwerpen. De rijke kleuren en gedetailleerde patronen weerspiegelden de welvaart en creativiteit van de Nederlandse samenleving. Deze traditionele elementen vinden vandaag de dag nog steeds hun weg naar moderne designs voor kinderkamerbehang.

Behang in de Kinderkamer

De 20e eeuw bracht een revolutie teweeg in behangontwerpen, ook in de kinderkamer. Wat begon met klassieke teddyberen en schattige bloemetjes, evolueerde al snel naar ruimtereizen, sprookjesachtige landschappen en kleurrijke dieren. Behang werd niet alleen een decoratief element maar ook een manier om de verbeelding van kinderen te prikkelen.

Duurzaam behang

In de 21e eeuw staat behang niet alleen bekend om zijn esthetische waarde, maar ook om duurzaamheid en veiligheid. Milieuvriendelijke materialen en kindvriendelijke inkten zorgen ervoor dat ouders met een gerust hart de kinderkamer kunnen decoreren. De keuze is enorm! Kijk ook graag even bij onze "behang webshops" waar je diverse, uiteenlopende behangontwerpen vindt. 

 

Hieronder een voorbeeld van modern behang, geïnspireerd op het klassieke Toile de jouy behang van vroeger.

Toile de jouy behang

Voorbeeld van Toile de jouy behang van Pimpelmeesbehang.com in een modern jasje!

In een ouder blog (2017) schreef ik over Toile de jouy behang.

 

Tot zover mijn blog, het leek wel een reisje door de oorsprong en geschiedenis van behang in Nederland. Van de verfijnde ontwerpen uit de Gouden Eeuw tot de speelse patronen in de moderne kinderkamer, behang heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis doorgemaakt.

 

Tot slot deel ik graag nog een linkje naar een pdf bestand waar superveel interessante informatie staat;

"Historisch papierbehang"

 

+ + + 

Dit vind jij vast ook leuk om te lezen: Morris & Co behang

Behang