Speelhuis binnen

Iris Kolthoff vertelt: Oscar en ik kochten dit huis toen onze dochter Fien nog maar 8 weken oud was. Met een tweede kindje erbij kwamen we er al gauw achter dat ons appartement uit de wederopbouw in het centrum van Rotterdam wel heel erg gehorig was. Bovendien leek het ons heerlijk om een huis met een tuin te hebben. We stuitten op dit pandje uit 1880 in de oude dorpskern van Hillegersberg, een wijk van Rotterdam. Het was al meer dan 30 jaar in gebruik geweest als wijnhandel en had helemaal niet echt een woonfunctie, dus we hebben alles moeten strippen en zelf weer kunnen opbouwen. Dat was echt een droom! Ons doel was om er een gezellig gezinshuis van te maken. Waar de kinderen een duidelijke plek hebben, zonder dat het afbreuk zou doen aan een sfeervolle inrichting. Het niveauverschil tussen de woonkamer en de keuken vonden we fantastisch, dus we besloten de tussenmuur voor de helft weg te breken. Hierdoor ontstond er een mooie open ruimte, maar door het niveauverschil toch ook een geborgen gevoel.

Toen we de verbouwing eenmaal achter de rug hadden en we waren verhuisd zaten we in onze nieuwe woonkeuken een beetje te fantaseren over de verdere inrichting. Hoe leuk zou het zijn om de woonkamer met de keuken te verbinden met een glijbaantje. Die opmerking was de start van het speelhuis. We hebben de mannen van Plantvierkant gevraagd om onze gedachten om te zetten in een ontwerp. Het houten speelhuisje met glijbaan is gemaakt van onbehandeld berkenmultiplex, wat van nature niet splintert. Er zit binnen in het speelhuis een verdieping, en ze kunnen door de raampjes heen kruipen. Op de grond voor het speelhuis ligt een speelmat van ByAlex Playmats. Deze speelmatten zijn fantastisch: de stoffen zijn zo behandeld dat ze vuil- en waterafstotend zijn en de prints staan geweldig in je interieur.

In het woonkamer gedeelte hebben we onze "aapjeskooi". De ringen komen uit een oude gymzaal en hebben we gekregen van mijn schoonvader, die gymleraar was. Een mooie herinnering, want hij is vorig jaar helaas overleden. De gymmat kochten we tweedehands via Neef Louis. Deze hoek maakte we compleet met een aap lamp van Seletti. We vinden het fysieke spelen heel belangrijk en de kids vinden het heerlijk. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze in de ringen hangen. Wij laten Jurre en Fien verder veel spelen met houten speelgoed. Simpele blokken, de bekende Grimm's houten regenboog en de Brio treinbaan. We merken dat het de fantasie van de kids prikkelt om ze zulk "saai" speelgoed te geven. Ze gebruiken de matten dan vaak om op te bouwen. Het huisje nodigt ze ook steeds weer uit tot ander spel: een huis, (knuffel)hondenhok of winkel, het verandert steeds. Maar het is ook een heerlijk plekje om je in terug te trekken na een drukke schooldag, want die kleuterklas is nog wel even wennen voor Jurre. Hij kruipt dan met een schapenvachtje en een boek in het huisje. Het huisje staat nu bijna twee jaar in ons huis. Tot nu toe zie ik het meegroeien met de kinderen: Jurre klimt steeds vaker in zijn spiderman pak op het dak en Fien sleept al haar poppen en knuffels mee het huisje in. Het balkonnetje is perfect om op gelijke hoogte met ons te kletsen en wordt gebruikt om op te dansen. Ik ben benieuwd hoe het zich doorontwikkelt. Over tien jaar zal het vast zijn vervangen door een chill- of gamehoek!

De prachtige foto's zijn gemaakt door Sabine van Buro Binnenhuis | Naam ook graag een kijkje op Iris haar InstagramSpelen        Speelhoek