Kinderkamer behangen

Een kinderkamer of babykamer behangen is echt niet moeilijk. Ook als je geen ervaren klusser bent. Belangrijk is dat je kiest voor het het juiste behang, het juiste gereedschap en de juiste voorbereiding. Binnen een paar uur heeft de babykamer of kinderkamer een totaal andere uitstraling. Die saaie muur wordt in een handomdraai een echte blikvanger. En daarmee ook je kinderkamer. Dit zegt behangexpert Jennifer van Perron 11. Jennifer ontwerpt maatwerk behang en weet als geen ander de fijne kneepjes van het behangen van de kinderkamer. Zij deelt haar ervaring met ons. Lees hieronder zes overzichtelijke tips.

Perron 11 kinderkamer-behangen 6 tips

1. behang keuze

De kwaliteit van het behang bepaalt sterk hoe gemakkelijk het behangen gaat. Wil je gebruiksvriendelijk behang, kies dan voor non-woven vliesbehang. Daarbij lijm je namelijk de muur in en niet de rug van het behang zelf, zoals bij behangsoorten met een papierrug het geval is. Dit maakt het veel eenvoudiger plakken. Bovendien scheurt het vliesbehang vrijwel niet, het krimpt of rekt niet terwijl je plakt en je kunt het tijdens het plakken gemakkelijk op de juiste plek schuiven. Zit de baan erop, maar nog niet naar je zin? Dan trek je hem zo weer los en probeer je het gewoon nog een keer. Wat ook fijn is, is dat het behang na enige tijd ook eenvoudig weer te verwijderen. Handig, als je over een paar jaar je babykamer wil veranderen in een peuterkamer!

 

2. Een goede voorbereiding levert tijd op

Zorg dat de muur die je gaat behangen droog, glad, schoon en gelijkmatig zuigend is. Haal oud behang van de muur, want daar overheen behang levert echt geen mooi resultaat op. Werk ook eventuele gaten weg met (snel)vuller en schuur desnoods oneffenheden weg. Heb je een behang met een licht decor? Wit dan eerst de muur, want kleurverschillen op de muur kunnen doorschijnen. Is je muur net gestuct of heb je een nieuwbouwhuis, dan kun je de muur het beste eerst voorstrijken met bijv. Prefax Roll-on. Wat ook belangrijk is: haal behangplaksel in huis dat bij je behang past. Voor vliesbehang raad ik altijd Perfax Roll-On of Perfax Ready & Roll Vlies aan. Perfax Roll-On Magic is ook handig. Die is namelijk roze als hij nog nat is, maar droogt transparant op. Zo kun je gemakkelijk zien welk stuk muur je al ingelijmd hebt. Dit alles lijkt misschien veel werk, maar bedenk: een goede voorbereiding levert je uiteindelijk tijdwinst op en de mooiste kinderkamer! 

kinderkamer behangen voorbereiding

 

3. En dan behangen: de eerste baan

Hoe begin je nu met kinderkamer behangen? Normaal gesproken begin je met de meest linker baan. Die eerste baan kan een beetje lastig zijn, vooral als je muren van de kinderkamer niet helemaal recht zijn. Maar laat je niet ontmoedigen: over het algemeen is de rest een stuk makkelijker! Breng de lijm met een roller gelijkmatig aan op de wand, over de breedte van iets meer dan één baan. Weinig zuigende wanden, kun je in theorie tot de breedte van maximaal 3 banen tegelijk lijm aanbrengen, maar persoonlijk doe ik het liever gewoon per baan. Dan blijft de lijm lekker vloeibaar en kun je de baan nog het beste schuiven. Breng daarna op de ingelijmde wand de eerste (droge!) baan aan. Zorg met behulp van een waterpas dat de baan aan de rechterzijde netjes waterpas is. Is de hoek van je muur niet helemaal recht, laat de baan dan aan de linker kant over de hoek vallen, die kun je dan later netjes afsnijden. Hou ook wat extra ruimte aan de bovenkant. De meeste plafonds lopen immers niet recht en hoe vervelend is het als je er bij een volgende baan achter komt dat je aan de bovenzijde ineens een stukje wit overhoudt. Zit de baan op de juiste plek, druk hem dan met een gummiroller of speciale behangspatel aan en wrijf eventuele luchtbellen hiermee naar de zijkanten weg. Daarna snij je de boven-, onder- en linkerzijde netjes bij met een scherp stanleymes. 

kinderkamer-behangen de eerste baan 

 

4. Baan 2 en verder

 

Zit de eerste baan erop, dan lijm je weer een stuk muur in. Breng de volgende baan 'stotend' aan: schuif hem zo tegen de eerste baan aan, dat hij er precies tegenaan komt. Hij mag dus niet overlappen! Zorg ervoor dat het decor of patroon aan de linkerzijde van de baan overal netjes aansluit op dat van de vorige baan. Het is handig om hierbij een helper te hebben: de een plakt de baan bovenaan lichtjes vast, terwijl de ander zorgt dat het patroon verder naar onder ook goed aansluit. Zit de baan goed, druk hem dan richting de rechterzijde met een gummiroller of spatel aan. Snij de boven- en onderkant weer bij. En zo ga je verder tot alle banen op de muur zitten. 

 

              kinderkamer-behangen kinderkamer-behangen

 

5. O jee, een fout!

Als een baan niet naar je zin zit, dan kun je hem het beste meteen weer lostrekken. Vaak is de lijm dan nog vochtig genoeg en kun je de baan opnieuw en dit keer op de juiste plek plakken. Sluit een naad niet goed aan? Die kun achteraf eenvoudig nog wat bijlijmen met een klein beetje lijm op een penseel. Er bestaat ook speciaal behangnadenlijm waar al een spateltje bij zit. En heb je een vlek? Verwijder die dan direct met een natte spons en dep daarna droog. Achteraf kunt je eventuele lijmvlekken nog met een schone vochtige doek weghalen. Het moet natuurlijk wel een perfecte kinderkamer worden!

 

6. Wat extra behangtips:

- Een behangtafel is bij vliesbehang eigenlijk niet nodig. Maar een gewone oude tafel, een plank met schagen - of toch die behangtafel die nog in je schuur staat - is wel handig om de banen op af te snijden.

- Ik vind het altijd handig om vooraf de banen alvast op maat te snijden en opgerold op volgorde te leggen (bij wandvullend cq posterbehang). Hou dan wel rekening met wat speling boven en onder en als je behang een patroon heeft, zorg dan dat het patroon aansluit. 

- Heb je wandvullend behang (posterbehang of fotobehang) dat kleiner is dan je muur? Werk dan niet van links naar rechts, maar vanuit het midden van de muur naar de zijkanten. Zo komt de afbeelding netjes in het midden van de muur. Mooi is om de zijkanten van de muur vooraf een tint uit het behang te geven. 

- Heb je al vaker behangen, dan lukt het je vast alleen. Ben je wat minder ervaren, dan is het handig om met z'n tweeën te werken. De een staat dan op de ladder en plakt de baan bovenaan op de juiste plek. De ander leidt de baan onderaan naar de juiste plek.

kinderkamer-behangen tips behang tafel

Ik wens je veel succes en plezier met behangen van je kinderkamer!

 

Bovenstaande tips en afbeeldingen voor het behangen van de kinderkamer zijn afkomstig van behangspecialist Jennifer van Perron11

 

Extra behang inspiratie van Kinderkamerstylist.nl:

Er zijn een hoop mogelijkheden wanneer je kiest voor kinderkamer behang. Is het grote aanbod van kinderkamerbehang niks voor jou verdiep je dan eens in de mogelijkheden van fotobehang en geef een persoonlijke tint aan de kinderkamer. Kijk voor kinderkamer behang ideeen eens bij de aangesloten webshops met kinderkamer behangVerder staan op de Pinterest pagina ook nog een aantal leuke ideeen, klik op kinderkamer behang.